Ciudată treabă prietenia

Eram în liceu. Eram la un chef. Eram supărată foc. Supărată cum numai un licean știe să fie. Începuse să mă doară capul de la atâta supărare. Am rugat-o pe prietena mea, Miha, să dea o fugă la o farmacie să îmi aducă ceva care să mă ajute. S-a întors cu o sticlă de vodcă. A trecut supărarea și a rămas doar greața a doua zi dimineață. Dar supărarea n-a șters-o vodca, a șters-o Miha și compania ei din noaptea respectivă.

Ciudată treabă prietenia. Nu știu dacă am înțeles-o vreodată cu adevărat. Nu știu nici dacă scopul ei este să fie înțeleasă. Dar știu acum că fiecare om pe care îl întâlnim în viața asta are ceva să ne învețe. Poate că prietenii au pur și simplu ceva mai multe lucruri să ne învețe. Despre iubire dar și despre durere. Despre grijă dar și despre pierdere. Despre reciprocitate dar și despre indiferență. Mai presus de toate, poate că ne învață despre noi înșine. Despre toate formele în care am învățat să traducem dragostea, datoria, responsabilitatea, distracția. Învățăm unii de la alții și reproducem mai departe ceea ce rezonează cu noi.

Nu știu ce ne îndeamnă să alegem un om sau altul să ne fie prieten. Psihologii ar spune că suntem condiționați în alegerile noastre de foarte multe experiențe din trecut. Spiritualitatea ne-ar spune că vorbim de vibrații similare sau despre niște conexiuni care erau menite să se întâmple. Religia poate că ar spune că aceștia sunt oamenii pe care ni i-a scos Dumnezeu în cale cu un motiv. Oricare ar fi povestea, mulți prieteni vin și pleacă. Fiecare lasă o bucată din ei cu tine iar tu lași o bucată din tine cu ei. Iar cei care rămân până la sfârșit, ei bine, să bem un vin bun în cinstea lor. Ciudată treabă prietenia. Cum vine ea peste noi să ne formeze, să ne inspire, să ne ajute și să ne crească.

Banksy spunea că murim de două ori. Prima dată când ne oprim din respirat și a doua oară când cineva ne spune numele pentru ultima dată. Iată. Poate că fix pentru asta există treaba asta ciudată numită prietenie. Să ne ajute să murim cât mai târziu.

Leave a Reply