Bunăvoința – slăbiciune sau calitate?

Am citit azi despre World Kindness Movement. Am aflat că, apărut în Japonia în anul 1960, Small Kindness Movement se dorea o zi pentru combaterea violenței în Universitatea din Tokio. Astăzi, sărbătorim World Kindness Movement (Ziua Internațională a Bunăvoinței) pe data de 13 noiembrie. În prezent, mișcarea are milioane de membri în peste zece țări.

Pentru mine personal, bunătatea și bunăvoința sunt valori extrem de importante. Mă ghidez după ele în tot ce fac și fac tot ce pot să trăiesc conform lor. Nu de puține ori am fost ”luată de fraieră pentru asta”, cum ar zice românul. N-am niciun regret pentru că pe termen lung am învățat să trăiesc cu asta. În contextul lumii în care trăim, nu pot să nu mă întreb dacă bunăvoința este văzută predominant ca o calitate sau ca o slăbiciune. Eu știu sigur cum o văd. Dar majoritatea?

Ei bine, indiferent care este răspunsul, un lucru vă pot spune sigur. Asta e ceva ce putem influența. Tot ce e ”cool”, e așa pentru că îi permitem să fie. Tot ce trece ca fiind normal, bun sau acceptat este așa pentru că îi permitem să fie, pentru că încurajăm sau chiar căutăm. N-ar fi atât de multe femei cu buzele mega umflate de te miri ce substanțe, pe lumea asta, dacă treaba asta nu ar fi apreciată de o anumită categorie de bărbați. Nu am avea atât de multe accidente și întâmplări nefericite în rândul adolescenților, dacă nu ar fi atât de ”cool” drogurile. Lista poate continua. Esența rămâne aceeași. Putem influența.

O să ziceți că suntem puțini cei care promovăm bunăvoința și bunătatea. Ei, nu-i chiar așa. Cred că suntem mulți care mai credem în ele și trebuie doar să găsim căi de a le promova constant. Cool nu e să îți modifici toate părțile corpului până nu mai semeni tu cu tine, cool este să te accepți și să ai încredere în tine. Cool nu sunt drogurile, cool este să citești mult, să fii mega deștept și să porți conversații super antrenante și interesante.

Bunăvoința este o calitate, poate cea mai faină dintre toate. Fără ea, murim singuri, pe capete, pe o planetă sufocată. Bunăvoința este cool, pentru că este cool să trăiești și să fii liniștit.

 

Leave a Reply