Carte musai de citit de către noi, cu toții

Cartea asta, de vă zic astăzi de ea, musai de citit. De noi toți. O să ziceți că exagerez, dar ca să fim cinstiți, despre o singură altă carte am mai spus până acum că ar trebui să fie citită de TOAAATĂ lumea. Restul, sunt așa, pe gusturi și pe chef. Despre cartea cu pricina puteți (re)citi aici.

În meniul de azi avem o carte minunată despre lumea în care trăim noi, cu toții. De fapt, dacă stau bine să mă gândesc, nu e deloc despre lume ci despre oameni. Despre cum funcționăm, cum gândim și cât de des ne păcălim singuri. Despre cunoștințele pe care le avem cu adevărat și despre cunoștințele pe care CREDEM că le avem. Hans Rosling promovează o gândire curată, simplă și corectă: cea bazată pe fapte. Ne arată lumea cu bune și cu rele pe bază de fapte și ne pune față în față cu noi înșine și cu toate momentele în care am judecat din perspective eronate situațiile în care ne-am aflat.

 

Factfulness începe cu un mini chestionar care testează cunoștințe variate despre lumea în care trăim. Eu, tu și mulți dintre cei mai isteți oameni ai lumii avem șanse mari de a nu obține un scor mai bun la acest test decât o mână de cimpanzei. Nu pentru că nu am fi inteligenți sau pentru că nu am avea cultură generală. Pentru că avem câteva instincte care ne împiedică să vedem corect lumea în care trăim și să înțelegem realist imaginea de ansamblu. Despre aceste instincte ne vorbește Rosling și le prezintă fain, curat, simplu.

Veți descoperi că populația globului nu se împarte deloc așa cum credeați, veți descoperi unde am făcut cu adevărat progres noi ca omenire și unde nu, precum și care sunt cele 5 mari pericole care ne pasc realmente în anii ce vin. E o carte optimistă, realistă, care pe mine una m-a făcut să înțeleg încă o dată importanța imensă pe care o au faptele și cât de util este să îți formezi părerile doar după ce ai destule informații corecte.

Da, cred că ar trebui să citim cu toții cartea. Cred că ne ajută să luăm decizii mai bune, să avem păreri informate, să înțelegem contextul în care ne aflăm indiferent de naționalitate și să devenim mai realiști. Și nu, nu cred că există om care să citească această carte și să declare la final că nu a avut nimic nou de învățat din ea. După ce ai citit-o, nu mai este cale de întoarcere. Ceva se schimbă fundamental în bine în tine, în gândirea ta, dacă îi dai șansa asta.

Să ne fie de bine.

 

Leave a Reply