Arta văzutului de treaba noastră

”Libertatea mea se termină acolo unde începe libertatea celuilalt”.

Așa zicea John Stuart Mill, părintele filozofiei utilitariste și așa cred și eu cu toată convingerea. Mai pe românește, cred foarte tare în arta de a ne vedea fiecare de treaba noastră. Visez adesea cu ochii deschiși la o lume în care fiecare își vede de treaba lui cu grija de a nu încălca prin asta libertatea sau binele altuia.

A-ți vedea de treaba ta presupune să te ocupi de propria ta fericire, de propriile tale datorii, responsabilități. greutăți și de propriile tale dorințe. Presupune să te ocupi de tine și de familia ta, de oamenii tăi dragi, de relațiile pe care vrei să le cultivi. A-ți vedea de treaba ta presupune să faci o treabă bună acolo unde ești, pentru oricât timp ești, fie că vorbim de serviciu, de un ajutor dat cuiva sau de practicarea unui hobby.

Arta asta uitată și prea des ignorată mai presupune ceva important: a nu te interesa dacă vecinul bărbat se culcă cu alt bărbat. Sau dacă colega de la conta iubește o femeie sau un bărbat. Arta de a-ți vedea de treaba ta presupune că nu-i grija ta ce face o altă femeie cu corpul ei și nu e deloc, dar deloc treaba ta să judeci dacă a avut sau nu un avort în trecut sau intenționează să facă unul în prezent. Motivele pot fi multiple iar realitățile interioare ale fiecăruia mult prea vaste pentru a putea fi judecate atât de simplu. A-ți vedea de treaba ta înseamnă a nu judeca pe nimeni după rasă, religie sau preferințe politice. Cu atât mai mult atunci când omul respectiv are nevoie de ajutorul tău.

A-ți vedea de treaba ta nu înseamnă să fii indiferent sau surd la nevoile celor din jur. Înseamnă doar că ai libertatea să fii cine vrei să fii, să faci ce alegi să faci, să-ți construiești lumea așa cum vrei să ți-o construiești, ținând mereu în minte granițele: libertatea celuilalt. Putem face tot ce vrem  noi, atâta timp cât nu afectăm binele și libertatea nimănui. Fix aceeași libertate, de a face orice și de a fi oricine, cu fix aceleași granițe le au și cei din jurul nostru.

Hai, imaginați-vă pentru o clipă, împreună cu mine, în ce lume faină am trăi dacă ne-am vedea cu toții fix de treaba noastră. Și dacă am scoate capul din treaba asta a noastră doar pentru a face bine, doar pentru a ajuta, niciodată pentru a judeca.

Să ne fie de bine.

Leave a Reply