În același timp în jurul lumii

De când mă știu, îmi place să-mi iau câte 5 minute odată la câteva zile, în care să mă gândesc câte minunății se întâmplă FIX în acel moment în întreaga lume.

E ora 9:00 dimineața într-o duminică ploioasă de mai, aici în Cluj-Napoca, în timp ce eu scriu acest articol. FIX în acest moment undeva în lumea asta mare se naște un viitor președinte care va face lucruri mărețe. FIX în acest moment în altă zonă a lumii doi oameni se duc la culcare certați și alți doi oameni cu siguranță se duc la culcare îmbrățișați. FIX în acest moment cineva, altcineva scrie ceva tare frumos și altcineva moare. FIX în acest moment cineva își ține pentru prima dată bebelușul în brațe și altcineva își tine pentru ultima dată copilul în brațe. FIX acum cineva stă fericit pe WC și altcineva mănâncă cu poftă un mic-dejun, un prânz sau o cină absolut delicioasă. FIX acum cineva moare de foame.

Tot ce ne putem imagina și cu siguranță mii de lucruri pe care nu ni le putem imagina, toate se întâmplă deja FIX acum undeva pe acest Pământ.

Când am văzut cartea În același timp în jurul lumii, a fost ca și cum cineva mi-a luat gândurile și le-a pus într-o minunată carte pentru copii. Toate scurtele mele meditații de adult, felul meu de a mă conecta la lumea în care trăiesc, de a-mi exersa empatia și răbdarea, au fost transformate în imagini fantastic de frumoase și traduse în meditații numai bune pentru copii. 

Cartea poartă copilul și părintele deopotrivă într-o mică excursie în jurul lumii, timp de 24 de ore, câte o oră în fiecare locație. Călătoria ne arată ce fac diferiți copii în același timp în jurul lumii. Ce fel de viață duc, cum arată locurile în care ei trăiesc, cum își petrec timpul în timp ce noi citim această carte.

E greu pentru un copil, orice vârstă ar avea, să își imagineze o lume dincolo de casa, părinții, grădinița și bunicii lui. Copiii nu au dezvoltată capacitatea de a empatiza și se descurcă ceva mai greu cu concepte abstracte precum rotația Pământului în jurul soarelui. Cartea introduce aceste concepte într-un mod minunat, ușor de interiorizat pentru copilași. Îi ajută să înțeleagă o lume întreagă dincolo de realitatea lor de zi cu zi și contribuie la construirea empatiei și a toleranței față de oameni și realități complet diferite. Treburi pe care noi adulții le stăpânim deja. Sau?

Cartea este scrisă de Clotilde Perrin și este publicată în România de Cartemma. 

Să ne fie de bine.

Leave a Reply