Câștigăm împreună sau murim singuri, separat?

Astăzi în Sri Lanka peste 200 de oameni au murit și peste 400 au fost grav răniți pentru că încă un grup de oameni (nu se știe deocamdată cine) a decis că singura cale e violența. 200, 400. Sună sec, sună a numere și nimic mai mult. Sună clar a ceva ce nu ni se poate întâmpla nouă niciodată. Greșit. Sri Lanka nu se aștepta la așa ceva, așa cum cu siguranță nu se așteaptă nici România, țara în care nu suntem niciodată pregătiți să ningă în decembrie.

Sună a treabă cu care noi nu avem de-a face și mai mult, pentru care nu putem face nimic. Doar că putem.

Putem să ne creștem copiii învățându-i că violența NU e niciodată soluția. Putem să le povestim adesea despre conflicte, despre sărăcie, despre foamete, despre refugiați, despre emigranți. Putem să le vorbim despre lume așa cum e ea și putem să sădim în ei dorința de a face ceva bun pentru lumea asta când cresc mari. Putem să-i învățăm să nu ucidă nici măcar un păianjen, oricât ar fi el de scârbos, prin a le explica pe îndelete care e rolul lui în lume. Putem să îi expunem unor medii cât mai diverse, cu oameni cât se poate de diferiți, pentru a realiza că toți avem fix aceleași drepturi, dureri și bucurii.

Putem să donăm bani, haine, jucării, alimente, orice vrem noi, către organizații care îi ajută pe cei care au nevoie. Putem să donăm bani către organizații care sunt implicate în prevenirea conflictelor la nivel global. În fiecare zi se întâmplă lucruri bune în acest sens, e nevoie doar de sprijin pentru ca ele să fie cât mai multe și cât mai dese.

Putem să ne informăm. Pe noi înșine și mai apoi pe cei din jurul nostru. Evenimentele tragice precum cel de azi din Sri Lanka nu se întâmplă din senin. Violența ia naștere încet, încet, precum erupția unui vulcan și este de multe ori precedată de discursuri pline de ură, de xenofobie și de mii de alte fobii, care toate se reduc de fapt la un singur lucru: oameni care urăsc alți oameni doar pentru că au un anumit sex, urmează o anumită religie, au o anumită culoare a pielii, au anumite preferințe sexuale sau credințe politice.

Ura dă naștere la ură. Când urăști cu patos homosexualii nu ești cu nimic mai bun decât oamenii care au luat viața atâtor alți oameni azi în Sri Lanka. Când lovești și faci rău unui câine nu ești cu nimic mai bun decât cei care au bombardat azi Sri Lanka. Când urăști declarat și cu patos rromii, rușii sau negrii, nu ești cu nimic mai bun decât cei care au ucis azi în Sri Lanka. Ura naște ură. Discursurile pline de ură, indiferent la adresa cui sunt ele îndreptate, ne mențin în aceeași bulă a răului.

Putem ieși din bulă. Pas cu pas, om cu om, copil cu copil. Așa cum se întâmplă singurele revoluții adevărate. Suntem toți împreună pe acest pământ. Oameni, insecte, animale, păsări și lista poate continua. NU contează rasa, NU contează religia, NU contează politica, NU contează genul sau cine cu cine face sex. Suntem toți oameni. Și fie câștigăm împreună bătălia asta a vieții pe planeta Pământ sau murim singuri, separat, în ritm alert.

Fie câștigăm împreună sau murim cu toții singuri, separat.

Să ne fie de bine.

 

Foto: Insider și surse necunoscute

Leave a Reply