Familiile sunt fericite când cuplul este fericit

Nu există familie fericită acolo unde cuplul nu este fericit. Sunt sigură de afirmația asta și bag mâna în foc că m-ar sprijini în acest sens orice psiholog sau psihiatru competent din lumea asta mare. Tocmai pentru acest motiv, atunci când apar copiii, focusul pe relația de cuplu ar trebui să fie mai mare ca oricând, nicidecum mai mic. Mai mare decât pe educația copilului, mai mare decât pe carierele individuale ale fiecăruia, mai mare decât soarele și luna la un loc. Din TINE și din MINE a pornit familia, doar TU și EU o putem duce mai departe. Dincolo de asta, restul sunt povești.

Singurul care poate genera fericire într-o familie este cuplul. Da, nu e nimic mai frumos decât copilul și DA, copilul este minunea absolută a oricărei familii cu copii. Dar adulții sunt și vor fi mereu singurii responsabili de atmosfera din casă. Oricât de mult ne-am iubi copiii, oricâte cadouri le-am face și oricât bine am vrea să le oferim în lumea asta, cel mai mare cadou rămâne acela de a ne îngriji de relația de cuplu. Acela de a le oferi o mamă și un tată care se iubesc și care își arată iubirea asta frumos, simplu și constant. O mamă și un tată care fie pot face asta, fie aleg să se despartă atunci când nu o mai pot face nicicum. Pentru că niciun copil nu merită părinți profund nefericiți.

Seri în doi, aventuri în doi, băi în doi, filme, cărți în doi, vin și prăjitură în doi, emoții de toate felurile în doi, povești nesfârșite, interes sincer și constant față de celălalt = intimitate = cuplu care comunică = cuplu împlinit = copil liniștit = copil care se simte în siguranță = copil care preia un model sănătos de relație = copil care se dezvoltă independent = copil care într-o bună zi pleacă liniștit de acasă = părinți care au o viață a lor dincolo de venirea și mai apoi de plecarea copilului.

Avea Filip vreun anișor când ne-am întâlnit pe stradă cu o fostă vecină, bătrână tare. I-au dat lacrimile mângâind mânuțele pufoase ale lui Filip, care stătea cuibărit în brațe la taică-su. ”Copil făcut din dragoste, se vede pe el” ne-a spus ea cu nostalgie. A rămas cu mine expresia asta, ”copil făcut din dragoste”.

Dintr-un TINE și dintr-un MINE a pornit familia. Dintr-un NOI. Acolo-i locul pentru toate investițiile. De timp, de energie, de iubire, de bani, de răbdare. Locul e NOI. Într-un NOI fericit crește și copilul fericit.

Să ne fie de bine.

Leave a Reply