La ce m-aș uita dacă ar trebui să aleg un trainer

Mai bine de 10 ani din viața mea am lucrat ca și trainer. Am livrat traininguri soft skills de toate felurile, am organizat și livrat team buildinguri pe toate dimensiunile și după toate dorințele, am făcut coaching, am învățat constant și am dat mai departe la fel de constant.  Încă fac asta, nu am încheiat capitolul.
Am fost de ambele părți ale baricadei și asta mi-a prins tare bine. Am fost ani buni trainerul care a livrat pentru diferite corporații, start-up-uri și businessuri mai mici sau mai mari. Apoi am fost omul de HR care a organizat și livrat traininguri intern, în sânul unei astfel de corporații și care a evaluat companiile de training de pe piață și oamenii cu care merită să lucreze, în funcție de nevoi.

După tot timpul ăsta, după toată experiența (ea fiind de fapt relevantă mai mult decât timpul) am o imagine destul de clară legat de ce înseamnă un trainer bun, cum ar trebui să arate un program de training care chiar ajută oamenii și ce fel de traininguri mai sunt cu adevărat relevante într-o vreme în care pare că trainingul e atât de ”la modă” încât ne sufocă pe toți.

Dacă aș mai lucra în HR și ar trebui să aleg un trainer m-aș uita (dincolo de aspectele tehnice ale programului și ce îmi propune ca soluții) la:

Cât de bine știe omul din fața mea să facă conexiuni rapide, spontane între diferite subiecte de training. Un trainer cu experiență, un om care își înțelege domeniul, va putea rapid să lege aspecte care țin de leadership cu bucățele de conflict management sau de negociere. Sunt toate atât de strâns legate între ele încât ai nevoie să le înțelegi foarte bine pe toate ca să faci față cu brio unei săli pline de oameni inteligenți, participanți la training.

Cât de rigid este în privința metodelor sale de training. Da, un trainer este un consultant înainte de toate și da, e important să îi ascultăm recomandările dacă avem încredere în el. Dar e la fel de important ca el sau ea să fie capabili să modeleze și să personalizeze conținutul trianingului, să jongleze cu metodele folosite încât să se potrivească cu oamenii pe care îi va avea în sală, cu realitatea lor, cu realitatea organizației.

Cât de mult din ceea ce omul din fața mea va prezenta în training pot afla dintr-o carte. Sau din mai multe cărți. Dacă pot găsi totul într-o carte, dacă după trainingul respectiv, nu rămân cu nimic în plus, spun pas. Plus valoarea unui training stă în experiența și felul de a fi și de a gândi a trainerului. Un trainer bun va aduce asemenea exemple și va purta cu oamenii din sală discuții de asemenea profunzime, pe temele de interes, încât devine clar că astfel de revelații pot ieși la suprafață doar în astfel de contexte și nu citind cărți. Cărțile sunt minunate, dar când vine vorba de training, ele sunt doar baza informațională. Valoarea vine de altundeva. Așadar, personal, mă feresc ca de dracu’ de traininguri din care nu ies cu nimic valoros și unde mi se livrează doar teorie.

Cât de tare crede în rețete. Am participat din nefericire la prea multe traininguri livrate sub formă de rețete de succes ca să mai am răbdare cu așa ceva. 12 pași spre a fi un bun negociator. 500 de pași spre mărirea de salariu dorită. 34 de pași spre a fi un lider exceptional. Un singur pas spre a ieși din bula trainigurilor inutile: NU există rețete. Așadar, nu există pași și altele asemănătoare. Există metode, instrumente, studii (din fericire chiar DIN PLIN), există exemple, studii de caz, există activități care pot dezvolta competențe și toate împreună pot forma un cadru ideal de învățare. Dar nu există rețete și pași clari. Pentru că fiecare om este diferit, contextul fiecăruia este diferit și niciodată nu se va potrivi același lucru la 10 sau 15 oameni diferiți, care îți pot fi toți prezenți în sala de training. Fix de asta nu voi crede niciodată în progamele de training predefinite, gândite dinainte și livrate ca un ”produs„ de pe raft, care nu a fost niciodată personalizat sau gândit pentru oamenii și contextul potrivit. Acelea sunt prezentări, nu traininguri. Trainingul e o experiență de învățare complexă, profundă, personalizată.

M-aș mai uita la cât de mult crede în știință omul din fața mea, cât de mult își bazează construcția trainingului pe studii, cât de tare crede în relevanța surselor acestor studii și cât de bine știe să își procure informațiile. Pentru motive evidente.

Cum îmi vorbește, cum gândește și cât de bine știe să mă asculte și să proceseze ce îi transmit. Pentru că așa va face și în training. Și pentru că orice ar zice oricine, dacă cineva e pe punctul să adoarmă într-un training, e mereu problema trainerului. Ca trainer, oamenii din sală și experiența pe care le-o oferi sunt principalele tale griji.

Într-un final, dar nu în ultimul rând, m-aș uita la bucuria și la pasiunea cu care îmi vorbește despre ce ar urma să facă în training cu participanții. În domeniul ăsta, dacă nu-i pasiune și nu-i bucurie, nu are rost.

Toate cele de mai sus pot fi ușor dibuite dintr-o întâlnire față în față (de ce nu, chiar și un video call) și poate chiar un demo training.  Să ne fie de bine și să ajungem doar prin traininguri care ne ajută și ne plac.

Leave a Reply