Om de bine. Petruța Tuliga

Cu toții cunoaștem (sper) cel puțin o persoană care ne umple de energie bună și de chef de viață atunci când o întâlnim. Genul acela de persoană care crede cu tărie în ideile sale, care îți povestește cu patos ce și cum visează să facă, care zâmbește molipsitor și te umple de speranță. Așa e Petruța. De când am cunoscut-o prima dată, pe vremea în care activa în organizația studențească AIESEC și până în zi de azi, când lucrează într-o companie de IT și pune la cale proiecte minunate în plan personal, a rămas exact la fel.

Prima dată când mi-a povestit despre Parentool, nici măcar nu exista acest nume. Exista în schimb o licărire fantastică în ochii Petruței. Mi-a fost clar de pe atunci că va ieși ceva frumos. Inițial a fost doar ideea unei școli pentru părinți. Idee care ulterior a trecut prin multe minți și mult research (inclusiv o participare la programul Future Makers, unde a ajuns până în finală) și a devenit ușor altceva, având în continuare aceeași esență: dorința de a oferi părinților un instrument / o cale/ o oportunitate de a învăța despre ei ca părinți, de a crește, a deveni mai încrezători și de a putea fi ei înșiși varianta lor cea mai bună, pentru a-și putea ghida cât mai bine copiii. Știm cu toții că nevoie este și va fi mereu de un astfel de ajutor pentru orice părinte din lumea asta mare. Dacă e un om cu destulă voință, putere de muncă și viziune încât să ducă asta până la capăt, atunci cu siguranță este Petruța. Dar o las pe ea să spună mai multe pe această temă. Cât despre noi toți, ceilalți, putem doar sta cuminți și informați până în momentul în care proiectul va fi lansat public.

1. Ce mai faci tu, Petruța, în ultima vreme? Spune-ne despre proiectele în care ești implicată, cu precădere Parentool. Cum a luat naștere ideea, în ce stadiu de dezvoltare este și care e viziunea pe viitor?

Hey Ana! Uite, bine, cu provocările începutului de an. Nu știu dacă Mercur e retrograd sau în casa X dar cert este că am început în forță: emoțional și profesional. Pe lângă provocările zilnice aduse de dinamica specifică unei companii de IT, mare parte din ziua care începe după finalul programului de la birou este dedicată Parentool. Parentool a început din dorința de a-i ajuta pe părinți să se înțeleagă mai bine pe ei înșiși și de a le oferi informațiile și ajutorul specializat, necesare pentru a ‘’face față’’ provocărilor venite atunci când familiei i se alătură un prichindel sau o prichindea. Pentru Parentool am început să lucrez mai serios din a doua parte a anului trecut și mă bucur să spun că anul acesta a început ca pe roate: imediat definitivăm partea de design a aplicației și ușor, ușor vom începe implementarea tehnică. Am norocul ca cei care mă ajută cu partea de development să fie chiar colegii mei de la RebelDot. Chiar dacă uneori sunt o sursă de stres pentru ei (chiar îmi doresc să fie un instrument util pentru părinți așa că mă transform într-un fel de appzilla), am încredere în ei că știu ce fac și o fac bine.

Oh, viitorul! Atât de departe și totuși atât de aproape. Deja pot vizualiza cum Parentool va deveni cea mai folosită aplicație de către părinții care vor să se autocunoască și să se implice într-o comunitate de părinți încrezători. Îmi doresc tare mult ca, pe viitor, Parentool să fie de ajutor și celor care provin din familii mai puțin norocoase și cărora le este greu să aibă acces la informație de calitate. Cred că împreună vom putea schimba lumea interioară a fiecărui părinte ca el să poată să schimbe lumea pentru copiii săi.

2. Ce bine sună. Abia aștept lansarea. Petruța, care e filosofia ta de viață? În ce crezi, ce te ghidează, ce îți dă sens? Ce te ajută să iei decizii grele și să treci peste momente grele?

Motto-ul, ca să zic așa, după care mă ghidez, este o vorbă pe care o avea bunicul meu: Să nu faci umbră pământului degeaba. Cred că asta este una dintre cele mai mari frici ale mele: să nu traiesc cu adevărat experiența vieții, să nu cumva să ‘’trec ca gâsca prin apă’’, să nu las nimic în urma mea. Așa că majoritatea deciziilor le iau în funcție de asta: este ceea ce fac acum un lucru care are un impact într-un sens pozitiv? Trăiesc cu adevărat sau doar supraviețuiesc?

3. Pari o ființă extrem de veselă, extrem de optimistă și plină de energie. Cum faci să obții asta? Cum faci să treci peste frici și peste anxietăți atunci când ele apar?

Oh, mă bucur că par așa. Cu siguranță am momente în care tot ce îmi doresc este să mă retrag într-un colțișor, să mănânc înghețată și să plâng la un episod din Gilmore Girls. Dar ceea ce îmi dă energie și speranță sunt oamenii de care sunt înconjurată și scopul pentru care fac ceea ce fac. În ultimii ani mai ales am dezvoltat o atitudine de ‘’facem să fie bine’’; nu mai cataloghez problemele ca probleme, ci le văd ca experiențe noi și oportunități de a învăța ceva. Cred că poate suna ciudat, dar mi se pare foarte interesant sentimentul de a trăi o emoție nouă, nemaîntâlnită până în momentul X. Cred că asta mă face să merg mai departe când e mai greu.

4. Într-o zi vei fi părinte. Care dintre valorile tale personale ai vrea să te asiguri că le dai mai departe copiilor tăi și de ce?

Aștept cu emoție momentul acela, cu o combinație de asta de entuziasm nebun și frică în același timp. Cred că ce mi-ar plăcea să transmit mai departe este puterea de a fi vulnerabil și de a accepta vulnerabilitatea. Aș vrea să-mi învăț mogâldeața că, deși trăim într-o lume în care încercăm cu disperare să ne punem măști, a fi vulnerabil și a împărtăși trăirile tale, chiar dacă este posibil ca alții să profite de ele, este cea mai mare dovadă de curaj. Deci, minunea mea, fii om cu oamenii și vei vedea că în fiecare se ascunde un suflet bun, dar încătușat de atâtea mecanisme de apărare.

5. Mulțumesc mult, Petruța, pentru răspunsurile tale sincere și calde. Acum spre final, o întrebare clasică. Ne recomanzi te rog una dintre cele mai dragi cărți citite vreodată de tine, un film deosebit și, de ce nu, chiar și magazinul tău preferat? (fizic sau online, nu contează)

Ohhh, cărți! Atât de multe și atât de dragi. Cred că cea care m-a marcat în ultimul an este ‘’Conversații cu Dumnezeu’’ (toate cele 3 volume). Știu că spiritualitatea este un subiect tabu, unul care încă sângerează de tot felul de dogme și ideologii, însă cartea aceasta mi-a confirmat tot timpul ceea ce simțeam în adâncul meu: răspunsul la tot și toate este iubirea și Dumnezeu nu este o zeitate malefică pregătită să te pedepsească dacă nu ai ținut post miercurea.

Filmul care m-a marcat, un documentar de fapt, este The True Cost, de pe Netflix, care scoate în evidență adevăratul cost al hainelor pe care le purtăm: de la fermieri care se sinucid pentru că nu fac față presiunii cultivării bumbacului modificat genetic până la clădiri prăbușite în Bangladesh și condițiile insalubre în care lucrează oamenii, zi și noapte, să ne facă nouă tricoul H&M cumpărat cu 10 RON. M-a întristat și înfuriat tare de tot.

Magazinul preferat este, fără îndoială Pepco. De abia aștept să am căsuța mea pentru a cumpăra toate nebuniile care îmi plac de acolo.

Ea este Petruța. Din pofta ei de viață și din dorința clară de a lăsa ceva frumos în urma ei ne putem inspira cu toții.  Un suflet maaaaaare, cu idei mărețe, pe care le mai și pune în practic. Ce va fi exact Parentool, cum va arăta, care vor fi colaboratori? Nu știm încă prea multe detalii. Dar, o știu pe Petruța. Așa că am încredere că va fi ceva bun, frumos și util.

Să ne fie de bine.

Leave a Reply