Următoarele 5 cărți

Pentru că astăzi este Ziua Internațională a Cititului Împreună și pentru că eu una am tot citit liste și listuțe în ultima vreme cu cărți deja citite, cărți recomandate, cărți care au ajuns în diferite topuri, mă gândeam să împărtășesc cu voi nu ceva deja citit, ci următoarele 5 cărți pe care le  voi citi. Nu pot garanta pentru ele dar vă pot motiva de ce îmi doresc mult să le citesc și de ce abia aștept să ajung la ele.

1. Vara în care mama a avut ochii verzi
    Tatiana ȚîbuleacAmân citirea acestei cărți de aproape un an. Pentru că mi-a tot fost frică de ea. Pentru că nu e un subiect ușor deloc. Am citit despre ea, am povestit despre ea, i-am ascultat pe alții povestind despre ea. Știu că vreau să o citesc pentru că am citit primele pagini din ea și mi-a venit să rămân acolo, țintuită în scaunul din librărie până o termin. Pentru că e scrisă bine. Foarte, foarte bine. M-am oprit însă la timp, căci nu e o carte de terminat într-o librărie. Stârnește prea multe emoții și aș prefera să le trăiesc acasă, în intimitate. Îmi fac curaj, așadar. Februarie e luna ei.

2. Educated
     Tara Westover

Sunt convinsă că voi iubi cartea asta. Am amânat-o ca pe o ciocolată bună pe care o tot ții acolo în dulap pentru a spori plăcerea atunci când într-un final o mănânci. (Nu? Nu faceți dintr-astea? Atunci, savurați-o rapid, pe loc, cum vreți voi. E bine oricum.) E povestea reală a unei tipe care crește în munții din Idaho, într-o familie ruptă total de societate. Până la 17 ani nu a pus vreodată piciorul într-o școală și nu a văzut vreun medic. Se hotărăște că are nevoie de educație și face tot posibilul să o câștige prin forțele proprii. Îmi plac mult poveștile  reale de acest gen. Dincolo de faptul că e vorba despre educație, pe care o consider absolut vitală, e vorba despre putere, despre voință, despre resurse nebănuite pe care noi oamenii le avem și despre reziliență. Abia aștept!

3. Viață după viață
Kate Atkinson

Mi-am propus să citesc cartea asta (și stă pe noptiera mea de luni bune deja) pentru că oameni faini pe care îi știu au citit-o și toți cei care au parcurs-o au vorbit frumos despre ea. Dincolo de acest aspect, din ce am citit despre ea, e scrisă într-un fel aparte cu multe întorsături de situație pe care nu le intuiești și asta îți provoacă un picuț creierașul. Mai mult, (nu că aș mai avea nevoie de motive în plus) abordează un subiect care mă pasionează de când eram adolescentă – deja-vu-urile.

4. Factfulness
     Hans Rosling

 

 

Cred că mulți dintre noi ar trebui să citim cartea asta. Pare să fie o bombă de optimisim, o adevărată sursă de informații utile, cu potențial serios de a schimba felul în care vedem lumea. Autorul își propune să dovedească, că lumea este într-o stare mult mai bună decât ne imaginăm și să ne prezinte și mecanismele prin care o putem vedea cu alți ochi. Melinda Gates, într- o discuție despre carte, spune că aceasta ”explică motivele pentru care progresul este de atâtea ori secret și tăcut și îi învață pe cititori cum să-l înțeleagă cât mai bine.”

5. Noapte bună, copii!
     Radu Pavel Gheo

 

Pentru că mi-am propus să citesc mai multă carte românească și pentru că autorul a primit în 2011 premiul național de proză „Ziarul de Iasi”, premiul Uniunii Scriitorilor din România, filiala Timișoara, și titlul „Romanul anului”, acordat de revista Tiuk!, pentru romanul Noapte bună, copii!, apărut în 2010 la Editura Polirom. Și pentru că se citește acum într-un fain club de carte din care fac parte.

Acestea sunt cele 5 de care abia aștept să mă apuc când și cum mi-o permite timpul, cheful și energia, dar cu siguranță în perioada următoare. Și pentru că e februarie, deși nu dau doi bani pe Valentine’s Day, îmi plac mult Dragobetele și îmi place că luna asta friguroasă și mohorâtă e supra-numită luna iubirii. Așadar voi reciti cu poftă Cele patruzeci de legi ale iubirii, scrisă de Elif Shafak. Doar așa, pentru a intra în starea de februarie. Dacă nu o aveți deja, vă recomand să o cumpărați proaspătă din librărie, varianta de la editura Polirom, nu de alta, dar miroase dumnezeiește. Pentru mine cartea asta, cu foile și felul în care au scos-o pe piață, reprezintă mirosul suprem de carte bună.

Să ne fie de bine.
La revedere ianuarie, lung ai mai fost.

Leave a Reply